Mimari Yapısıyla Dikkat Çeken Saat Kuleleri!

Saat kuleleri için ”tarihin zarif tanıkları” demek, sanırım pek de yanlış olmaz. Zamanı ...

Mimari Yapısıyla Dikkat Çeken Saat Kuleleri!

Mimari Yapısıyla Dikkat Çeken Saat Kuleleri!

Saat kuleleri için ”tarihin zarif tanıkları” demek, sanırım pek de yanlış olmaz. Zamanı hatırlatmak gibi önemli bir görevi yerine getirmelerine ek olarak; bu yapılar hem bulundukları kente değer katıyor hem de bazı yaşanmışlıklara dair izleri bünyelerinde barındırıyor.

İngiltere‘ de sanayi devrimiyle birlikte, 19. Yüzyılın sonlarında, kamu binaları başta olmak üzere, iskele, gar gibi ulaşım alanlarında, herkesin dikkatini çeken saatler asılmaya başladı. Avrupa’nın birçok kentinde saat modası beraberinde mimari estetiği olan saat kulelerinin yapılmasını getirdi. 1856 yılında Londra’da Big Ben Saat Kulesi faaliyete girdi. Birçok Avrupa kentinde simgeleşen saat kuleleri yükseldi.

Görenleri kendine hayran bırakan saat kuleleri, bulundukları şehirlerin de en çok dikkat çeken mimari eserleri arasında yer alırlar. Zaman tarihinde sizleri kısa bir yolculuğa çıkarmak ve ilginç mimari yapıları ile bulundukları şehre anlam katan Dünyaca ünlü saat kulelerini sizin için derledik.

1- Big Ben, Londra / İngiltere 

İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan Big Ben ya da resmi adıyla Elizabeth Tower, İngiltere’nin en özel simgelerinden biridir. Boyu 96 metre olan ve yapımı 1859 yılında tamamlanan kulenin, her açıdan görülebilmesi için dört kenarında da saatler bulunmaktadır. Neogotik mimari tarzda tasarlanan kulede saat çanı çaldığında 15 kilometre uzaklıktan duyulabilmektedir. Saat ve kadranı da tasarımcı Augustus Pugin tarafından tasarlanmıştır.

Günümüzde İngiltere veya Londra denildiğinde hemen hemen herkesin aklına Big Ben mutlaka gelmektedir. İngiliz halkına göre de İngiltere‘nin en önemli kültürel ve tarihi sembolü Big Ben saat kulesidir. Her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmekte olan Big Ben, Londra‘nın kalbinde Westminster Sarayı’nın yanı başında ziyaret edilebilir.

2-Zytglogge Kulesi, Bern / İsviçre

İsviçre’nin dördüncü büyük şehri Bern’de yer alan Zytglogge Kulesi, 13. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ve yapıldığı dönemden günümüze kadar nöbetçi kulesi, hapishane, anıt ve saat kulesi olarak farklı kullanım amaçlarıyla faaliyet göstermiştir. 1527 yılında restore edilen kuleye astronomik bir saat eklenmiş olup günleri ve ayları da gösteren mekanizmalar ile süslenmiştir.

Bern’in kendine has sokakları ve özel mimari yapılarını  anlatacak heyecan verici hikayeler barındırıyor. Tüm bunların ortasında, Eski Kent’te şehrin en ünlü yerlerinden birinde Zytglogge Saat Kulesi’nin hikayesi, diğer hikayelerden daha yüksekte konumlanmış olarak şehri ve ziyaretçilerini selamlıyor. Bir zamanlar şehir kapısı olan Zytglogge Saat Kulesi, şimdi dünyanın her yerinden ziyaretçi çekiyor.

3-Astronomik Saat Kulesi, Prag / Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, Old Town Meydanı’nda yer alan Astronomik Saat Kulesi 1410 yılında açılmıştır. Alt  takvim kadranı  ve gotik heykeller 1490 civarında eklendi. 1629 ile 1659 arasında,  Saat kulesine ahşap heykeller yerleştirilmiş, havari heykelleri ise, 1787 ile 1791 arasındaki büyük bir onarım sırasında eklenmiştir. Restorasyon çalışmaları, saat kulesinin 15. yüzyıla tarihlenen diğer bazı gizli özelliklerini de ortaya çıkarmıştır. Yenileme çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan tüm eserler detaylı bir incelemeye tabi tutulacak; ayrıca saat kulesini restore edenler gelecek nesiller için kuleye yeni bir mesaj yerleştirecekler.

Saatin bu denli ünlü olmasının en önemli nedeni, günümüzde hala çalışıyor olan dünyanın en eski astronomik saati olmasıdır. Saat üzerinde, Güneş ile Ay’ın konumlarını gösteren bir mekanizma ve astronomik sembolleri içeren bir kadran da yer alıyor.

4- Münih Glockenspiel, Munih / Almanya

Almanya’nın Münih şehrinde, Marienplatz Meydanı’nda yer alan ve sembolleşmiş turistlik mekânlarından biri olan bu saat kulesi, 19. yüzyıl mimarisinin esintilerini taşıyor. Saat üzerinde toplamda 32 farklı kukla figürü bulunuyor ve bu kuklalar belirli dönemler içerisinde çeşitli oyunlar canlandırıyor. Ayrıca, saat kulesinin yer aldığı Marienplatz Meydanı’nda  Mart ve Ekim aylarında çeşitli müzikal etkinlikler de düzenleniyor. Bu etkinlikler mimari yapılara meraklı turistlerin, gezerken eğlenceli vakit geçirmeleri için fırsat sunuyor. Glockenspiel 100 yılı aşkın bir süredir ziyaretçileri ve yerel halkı büyülemeye devam ediyor.

5-İzmir Saat Kulesi, İzmir / Türkiye

Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’in Konak Meydanı’nda bulunan ve mimarisiyle göz kamaştıran İzmir Saat Kulesi, İzmir’li Levanten mimar Raymond Charles Pere’ye yaptırılmıştır. Kulenin saati, dönemin Türk- Alman dostluğunun yanı sıra, iki hükümdar arasındaki şahsi dostluğun bir hatırası olarak, Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdülhamid’e hediye edilmiştir.

1901 yılında inşa edilen kule, Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılına özel olarak hazırlatılmıştır. Yüksekliği 25 metre olan İzmir Saat Kulesi, Osmanlı Dönemi mimari anlayışının en estetik eserleri arasında yer alıyor. Her yıl Ege’nin göz bebeği İzmir, hem deniz tatili hem kültürel amaçlarla binlerce turist ağırlıyor. Şehir merkezinde Konak Meydanı’nda belediye binasının yakınında yer alan kuleyi görenler fotoğraf çektirmeden dönmüyor.

6-Dolmabahçe Saat Kulesi, İstanbul / Türkiye

Türkiye’deki tarihi saat kulelerinin büyük bölümü, II. Abdülhamid‘in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla kenti yönetenler tarafından inşa ettirilmiş. Dolmabahçe Sarayı içerisinde yer alan Dolmabahçe Saat Kulesi ise bu durumun en önemli istisnası olarak yapım emrini bizzat II. Abdülhamid vermiştir. 1880-1895 yılları arasında inşa edilen saat kulesi, dönemin ünlü mimari Sarkis Balyan‘ın imzasını taşımaktadır. Saat Kulesi, köşelerinde birer fıskiyeli havuzun olduğu bir platform üzerinde dört katlı olarak inşa edildi. 27 metre yüksekliğindeki saat kulesi, Neobarok ve Ampir tarzında, yükseldikçe daralan bir forma sahip. Kulenin her yüzünde bir saat bulunuyor. Beşiktaş stadyumu, İstanbul Boğazı ve Dolmabahçe Sarayı ile beraber kentin en güzel görünüme sahip noktalarından birini oluşturuyor.

7-Spasskaya Kulesi, Moskova/ Rusya

İtalyan Mimar Pietro Antonio Solori’nin eseri olan ve Moskova’da bulunan Spasskaya Kulesi’nin yapımı 1491 yılında tamamlanmıştır. Kule, şehrin resmi saatini işaretlemekle görevli muazzam bir saate sahiptir. Moskova’nın en sembolik yerlerinden biri olan Spasskaya Kulesi ( kurtarıcı kule) Kızıl Meydan’ın yanı başında yer almaktadır. 71 metre yüksekliğinde olan kulede, 15 dakikada bir farklı melodilerin yankılanmaktadır.  Kremlin Sarayının hemen yanında yer alan Spasskaya Kulesi günümüzde geçit törenleri ve yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmez lokasyonlarından biri haline gelmiştir.

8-Chiang Rai Saat Kulesi, Chiang Rai/ Tayland

Tayland’ın Chiang Rai’de bölgesinde yer alan Chiang Rai Saat Kulesi’nin yapımı 2008 yılında tamamlanmıştır. Bu altın şaheser, altın kullanımı ve süslenmiş tasarımı ile Tay mimarisinin kendine özgü tarzını yansıtıyor. Chiang Rai’deki beyaz Tapınağı da inşa eden Taylandlı sanatçı Chalermchai Kositpipat, tarafından tasarlanan saat kulesinde her gece saat 7, 8 ve 9’da bir ışık gösterisi düzenliyor. Yüksekliği 14 metre olan kulenin, en ilgi çekici özelliği altın sarısı rengi ve akşam saatlerinde kulenin rengini değiştiren ışık gösterileridir.

9-Montreal Old Port Saat Kulesi, Montreal/Kanada

Kanada’nın ikinci en büyük kenti olan Montreal’de bulunan Montreal Old Port Saat Kulesi, 1922’de ziyarete açılmıştır. I. Dünya Savaşı’nda ölen Kanadalı denizcileri anmak amacıyla yapılan kulenin yüksekliği 45 metredir. Kule’nin en büyük özelliği Mayıs ve Eylül ayları arasında aktif kullanılan eteklerinde yer alan plajdır.

10-Sultan Abdul Samad Binası Saat Kulesi, Kuala Lumpur/ Malezya 

Malezya’nın başkenti ve en kalabalık şehri Kuala Lumpur’da bulunan bu saat kulesi, 1897 yılında yapımı tamamlanan bir eserdir. İngiliz sömürgesi döneminde yapımına başlanan ve mimarisinde İngiliz esintilerini barındıran kule, 41 metre yüksekliğindedir. Sultan Abdul Samad Binası Saat Kulesi’nin en dikkat çeken ve ilgi toplayan bölümü ise altın kırmızısı kubbesidir.

11-San Francisco Feribot Binası Saat Kulesi, ABD

Feribot Binası Pazarı 1898 yılında tamamlandı. Saat kulesinin altındaki bina, çiftçi pazarı, mağazalar ve restoranlar ile bir pazar yeri olarak hizmet vermektedir. Mimar A. Page Brown’un tasarladığı 75 metrelik kule, içinde bulunduğu çarşının da sembolü olarak anılıyor.

Dünya’da keşfedilecek çok şey var. Hadi siz de durmayın! Gezin, görün, keşfedin, bambaşka bakış açılarıyla bu güzel Dünya’ya yeniden bakın…

İlginç mimari yapılar, zamana yolculuk yaptıran saat kuleleri, bambaşka ülkeler, yeni kültürler, yeni hikayeler için adım atacağınız her seyahatinizde özel uçak rezervasyonu ile konforlu bir yolculuk için size yardımcı olmaya her an hazır olduğumuzu bilin isterim.

Yeni maceralara açılan kapı World Wide Transports’tan geçiyor…

Sevgiyle…

+90 850 885 05 20